Becoming a woman in Zanskar, film van Corillio. Als meisje in een dorpje in het Himalayagebergte heb je 2 keuzes: uitgehuwelijkt worden of non worden. Een universeel thema: word je als vrouw ondergeschikt aan je man en schoonfamilie, of kies je voor jezelf. Als vrouw je eigen weg gaan is een pelgrimstocht, niet alleen in Tibet, overal. ________

uit 2010 tot 2010 (klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

Pelgrimstocht 1

2010

Palkit wil niet trouwen met een man die ze niet kent, die misschien wel drinkt en haar slaat, ze weet het zeker:
"ik heb het besluit genomen om weg te gaan en non te worden."

Pelgrimstocht 2

2010

In het klooster maken de monniken met gekleurd zand een mandala: als die na weken werk klaar is, wordt de tekening vernietigd en het zand in een vaas gedaan. Die vaas wordt in een ceremoniële optocht de berg af gedragen. In het dal wordt het zand in het stromende water uitgegoten, als symbool voor de vergankelijkheid van de materie en de eeuwige kringloop van het leven.

Pelgrimstocht 3

2010

Palkit neemt in tranen afscheid van haar vader:
"Niet huilen, asjeblieft niet huilen. Dochter van me.
"

Pelgrimstocht 4

2010

De pelgrimstocht naar het klooster voert dwars door de hoge bergen. De tocht begint in het dal, over de bevroren rivier. Dat is gevaarlijk: het ijs is niet overal even sterk en je moet heel goed oppassen waar je je voeten neerzet. Want bij een misstap word je onherroepelijk meegesleurd door het ijskoude water, wat een zekere dood betekent.

Pelgrimstocht 5

2010

"Wie niet dapper is, zal vooral vallen uit angst om te vallen."

Pelgrimstocht 6

2010

De pelgrimstocht is een beproeving en loutering voor de ziel.

Pelgrimstocht 7

2010

Als het ijs smelt en te dun wordt, kunnen ze niet langer de rivier blijven volgen. Palkit moet de steile, hoge bergen gaan beklimmen.

Pelgrimstocht 8

2010

Tijdens het beklimmen van de steile berghelling jammert Palkit van angst. Als ze had geweten dat het zo zwaar zou zijn, had ze niet weg durven gaan op reis. Ze is bang dat ze het niet haalt.

Pelgrimstocht 9

2010

Aankomst in Dharamsala, waar de Dalai Lama in ballingschap woont. Overal hangen gebedsvlaggen te wapperen in de wind, ze blijven net zo lang hangen totdat ze helemaal aan flarden en vergaan zijn: zo neemt de wind de gebeden mee om ze over de mensen te verspreiden.

Pelgrimstocht 10

2010

"Terwijl mijn hoofd geschoren werd, heb ik een gebed gezegd:
Vanaf vandaag word ik non.
Ik ga me aan de godsdienst wijden.
Ik krijg hier een goede opleiding
en ik hoop dat alles goed zal verlopen."