**  Ervaringen en inspirerende verhalen van mensen die tekenlessen bij mij hebben gevolgd in Friesland

Lieve Mijk,

Een mooier cadeau aan mezelf kon het niet worden! 

Jouw cursus 'Zien, en de Kunst van het Tekenen' volgen.

Je belooft op je website dat we na zes lessen in staat zullen zijn om te tekenen. 

Dat wilde ik wel meemaken, want tekenen kan ik mijn hele leven al niet ... nog maar 63 lentes jong ... 

En ik kan je zeggen dat je mij flabbergasted heb doen staan van mijn eigen mogelijkheden.

Je hebt een fantastisch concept ontwikkeld waarin je cursisten in stilte en concentratie begeleidt naar het met plezier en verwachtingsvol Zien - Tekenen. 

Een waar cadeau aan jezelf!

Dankjewel, dit zal me altijd bijblijven!

Cathinka, 2015


Dag Mijk,

Ik heb genoten van de z(i)en-tekenlessen bij Mijk!  

Een hele mooie opbouw in het ons laten tekenen, oftewel het kijken en voelen van wat je op papier wilt zetten en dan naar boven laten komen wat er al is.

Na deze lessen kun je niet meer zeggen: 'ik kan niet tekenen of dat is te moeilijk'. Ook de groep was heel fijn, we bewonderden elkaars werk en ontdekten dat ieder haar handschrift heeft. Ieder doet weer op haar eigen manier!

Kortom, de moeite waard om deze lessen te volgen ook als je het potlood als spiegel voor je zelf wilt laten zijn!

Mijk, van harte bedankt voor deze 6 lessen, ze zijn  omgevlogen. Ik heb een basispakket -zien en tekenen- van je gekregen!

Clara, 2015

Lieve Mijk,
Tekenen stond al heel lang op mijn verlanglijstje. Toen ik jouw verhaal in de krant las voelde ik direct dat dit iets voor mij was. En ja .... wat een heerlijke ochtenden samen met jou en vier andere dames in alle rust leren hoe je moet beginnen met de eerste schreden op het teken pad.
En wat schetst mijn verbazing, nu na 7 lessen kan ik echt wat leuks op papier zetten, met potlood en ook met pen.
Dus dank je wel voor je motivatie, inspiratie en je enthousiasme.
Saskia Heeringa, 2014

Dag lieve Marijke,
Wat was het geweldig op de tekencursus. Wij hadden ook geluk, dat wij zo'n fijn stel vrouwen hadden, wat echt klikte en waren we lekker bezig in een ontspannen sfeer. Mijk, jij bent een fijn mens, wil het iedereen naar de zin maken, en hebt ons in onze waarde gelaten.
Heb veel geleerd van de cursus en heb erg genoten. Mijn dank is groot en wens jou veel succes met álles!
hartelijke groet, Jannie, 2014

Beste Mijk, 
Tekenen, nog nooit er mee bezig geweest, nu na 7 lessen, heb ik leren kijken, en ben flink aan 't oefenen. Het was een byzondere beleving om met jou en de andere vrouwen te ervaren wat voor moois er tot stand kwam.
Emmie, 2014

Mijk, ik wil je bedanken voor de tekenlessen die ik van je heb gehad. Voor iemand die nog nooit heeft getekend was het moeilijk. 
Ik heb er toch een goed gevoel aan overgehouden.
En soms lukte het ook nog.
tot ziens, Jenny, 2014

De cursus heb ik als zeer ontspannend en leerzaam ervaren. Ik ben er naar toe gegaan om wat meer in abstractie te leren tekenen/schilderen, omdat ik zelf nogal natuurgetrouw teken. 
Wat hebben we gedaan? Heel nauwkeurig na leren tekenen en... ik vond het geweldig! Vooral ook om de manier waarop Mijk de cursus heeft gegeven; geïnspireerd, niet bang om te confronteren, maar met respect voor wat de ander doet. Een workshop met een ideologie erachter, met een goede logische opbouw, ondersteund met goede voorbeelden van bekende en onbekende 'meesters'. 
Af en toe las Mijk een mooi verhaal voor waardoor er een fijne, rustgevende en open sfeer ontstond. We konden lekker vanuit onze rechter hersenhelft aan de slag. 
Ik vind Mijk een fijne workshop-begeleider; open, eerlijk en nieuwsgierig naar de ander. Met een goed gevoel voor humor wat ik kan waarderen.
Wat heb ik geleerd? 
Ik heb, naast wat verschillende technieken, veel beter leren kijken, waarnemen. Ook niet onbelangrijk; ik ben spontaan weer thuis aan het tekenen geslagen. Dit had ik een hele tijd niet meer gedaan. 
Bedankt Mijk! 
Mirjam (2013)

Lieve Mijk,
Ik heb de afgelopen jaren met heel veel plezier je tekenlessen gevolgd!
Van helemaal "niet" kunnen tekenen, teken ik nu de mooiste dingen volgens jou. Het was een echte eye-opener om anders naar de omgeving te kijken. Je bent voor mij zeer inspirerend geweest! Nogmaals mijn dank daarvoor!
Hilda (2013

Beste Mijk,
Om te leren tekenen is het belangrijk om te leren zien.
Dat heb ik bij jou geleerd. Dank je wel en tot ziens!
Lia (2013)

Heel erg bedankt voor de cursus. Ik vond het leuk. Heel interessant waren de stukjes over de verschillende kunstenaars. Het verschil tussen de twee hersenhelften en hoe wij zien. Tekenen is ook heel rustgevend. Ik ga door met 'a journey of discovery". Het idee dat je de lege ruimtes moet zien en tekenen en ondersteboven tekenen, dat geeft veel inzicht. Ik vond het ook gezellig in onze groep ondanks de noodzakelijke stilte.
Tot ziens, Pietsje (2013) 

De tekencursus die ik de afgelopen weken bij je heb gevolgd was voor mij een openbaring. Aspecten waarvan ik nooit had gedacht dat ze iets te maken zouden hebben met tekenen blijken kwaliteitsbepalend te zijn voor het leren tekenen. Jouw aanpak staat garant voor tekenen naar de werkelijkheid. Ook het meditatieve aspect bij het tekenproces krijgt ruimschoots de aandacht. Ik heb veel geleerd van de cursus en wil je nogmaals bedanken.
Joost (2010)

Tekenles:
Rechterhersenhelft aan
linkerhersenhelft uit
in een positieve sfeer
de negatieve ruimte zien
met je ogen en je potlood de contouren volgen
en soms een verrassend resultaat.
Ida Feenstra (2010)

Hierbij wil ik je nog even bedanken voor de leerzame tekenlessen die wij van jou hebben gehad! Ik heb er veel van geleerd, het was echt voor mij soms een ontdekking wat je met een potlood kunt maken en heb er met mijn schilderen nu al profijt van, dank, dank, lieve groet,
Frieda (2010)


Een cursus die een eye-opener was. Op bewogen wijze reikt Mijk je het instrumentarium aan om de wereld van het Zien te (her)ontdekken. Na de eerste tekening was ik zelf verrast en kwam tot de ontdekking dat ik dit zelf had gemaakt. Het instrumentarium zat namelijk in mijzelf. Dit smaakt naar meer.
Willem Feijten (2009)


De cursus vond ik moeilijk, meestentijds. Vooral doordat ik de overtuiging had niet te kunnen tekenen. Nu toch meer zelfvertrouwen en durf gekregen. Moest erg wennen aan de kleine vellen papier en het fijne werken, uiteindelijk blijk ik dat toch ook te kunnen!
Christa (2009)


Ik ben erg blij met de paar lessen tekenen waarin ik elke keer na afloop van de les blij en trots was op MIJN resultaat. Ik heb iets op papier kunnen krijgen van wat mijn oog ziet.
Wonderlijk en verrassend.
Door de opbouw in de lessen en de reakties van Mijk Cando is dit voor iedereen haalbaar!!
Duori (2009)


In de krant las ik iets over een tekencursus, van Mijk Cando. Dit heb ik altijd graag willen doen maar het kwam er gewoon niet van. Het verhaal over de cursus gaf de doorslag: "Je hoeft beslist geen ervaring of tekentalent te hebben!" In de eerste les vertelde Mijk Cando: iedereen kan na de les tekenen, mijn gedachte, het zal wel, maar het moet nog. Het is waar, na de eerste les lukte het al!
Rustig en stapsgewijs heeft Mijk Cando het ons geleerd.
Ik heb er van genoten en geniet nu van wat ik al kan tekenen na 6 lessen!
Free de Jong (2009)


Ik heb erg veel gehad aan de tekenlessen en ben al geregeld thuis aan het tekenen. Ik ben met fibermail bezig (kaarten van stof) en daar kan ik mijn eigen ontwerp voor tekenen.
De manier van les geven vond ik ook leuk en daarom nog mijn hartelijke dank daarvoor.
Wyp de Haan-Hiemstra. 2009


 (Als je iets in het gastenboek wilt schrijven, kun je via de contact button je tekst naar mij mailen, dan zorg ik dat het precies zo in het gastenboek komt te staan)

_____________________________________________________________________________________